Kamen je prirodni materijal koji je u simbiozi sa čovekom od pamtiveka. Korišćen je kao građevinski materijal zbog svojih dobrih mehaničkih osobina i trajnosti. Kada je u prisustvu kamenih struktura čovek se oseća dobro u tom okruženju jer je to neraskidiva veza čoveka i prirode. Pejsažna arhitektura se trudi da se čoveku napravi što sličnije okruženje kao u prirodi, stoga se u planiranju pejzaža koristi kamen u svim svojim prirodnim bojama i sve njegove frakcije koje nastaju drobljenjem kamena.

Dekorativni kamen

Pod pojmom dekorativni kamen podrazumevamo sve vrste kamena koje možemo da nađemo u prirodi. Najbolji je kamen koji je donešen iz svog prirodnog okruženja, koji nosi sa sobom dnk prirodne sredine u kojoj je bio. Korišćenjem ovakvog kamena u dekoraciji unosimo deo prirode u svoju baštu. Pažljivim kombinovanjem kamenova iz raznih prirodnih sredina unećemo vatromet boja i reljefa koji će nam doneti ogromno zadovoljstvo i spokoj.

U pejzažnoj arhitekturi prirodni kamen najčešće koristimo za izradu vodenih površina u koje vešto umećemo biljne vrste prilagođene za život na malom prostoru i često sunčanoj ekspoziciji.

Alpinumi i kamene bašte su male, patuljaste oaze u koje svakodnevno bežimo od gradske vreve i sivila. Na ovim mestima za sadnju pored svakog prirodnog kamena sadimo vrste biljaka kojie se zadovoljavaju skromnim uslovima uzgoja, vodeći računa pri tom da međusobno budu usklađene sa bojom i strukturom kamena. Ne retko se na kamenim baštama, fontanami i alpinumima postavlja indirektno osvetljenje, koje ima za cilj da akcentuje neki od prelepih detalja kamenih bašti i alpinuma.

U rasadniku Marković nudimo različite vrste prirodog kamena, različitih boja i struktura reljefa.

Dekorativna rizla

Dekorativna rizla predstavlja frakciju koja se ostvaruje pri drobljenju kamena.

Koristi se preko agrotekstila, kojim se pokrije kompletna površina oko korena sadnog materijala.

Tada preko površine agrotekstila, koji ima zadatak da spreči pojavu korova i da bude vodopropustan zasipamo rizlu različitih boja na zahtev investitora.

Rizla pored vizuelne skladosti, drži vlagu u donjim slojevima oko korenovog sistema biljaka pa se zato i koristi.