Sadnice niskih četinara

Reč je o patuljastim spororastućim vrstama koje su idealne za rešavanje malih prostora: žardinjera, alpinuma, fontana, detalja, kamenjara. Imaju plitak korenov sistem i ne zahtevaju posebne uslove.Veoma su zahvalni za orezivanje jer im je s vremena na vreme potrebna mala korekcija rezanjem. Prilikom sadnje potrebno je u sadnu jamu dodati djubrivo organskog porekla, a kasnije redovno okopavati i čankovati. Dobar rezultat se postiže malčiranjem korom četinara koju rasadnik Marković nudi u crvenoj boji.

Malčiranjem dobijamo efekat čiste površine, biljke duže drže vlagu, sprečava se pojava korova koji dodatno iscrpljuje biljku i na kraju se malč raspada i hrani biljku.

Rasadnik Marković nudi niske četinare u raznim formama, oblicima i koloritu. Niski četinari su veoma otporni na hladne zimske temperature, kao i na vrela leta. Obzirom na plići korenov sistem sade se u plićim sadnim jamama, ali se pri sadnji mora povesti računa o adekvatnoj količini organskog đubriva, kako bi usled kontinuiranog zalivanja i spiranja hranljivih materija u donje slojeve ostalo dovoljno đubriva za rast i razvoj.

Ove četinare najčešće koristimo za rešavanje malih prostora zbog njihovog malog korenovog sistema koji u daljem razvoju ne raste mnogo. Pri presađivanju niskih četinara, obzirom da se često sade u grupi, kada stalnim ponavljanjem u sadnji želimo da stavimo akcenat na jednu celinu moramo voditi računa o krajnjem porastu biljke. Na taj način izbegavamo da u doglednom vremenskom periodu imamo biljke koje guše jedna drugu, onemogućavajući tako dalji rast.

Niski četinari su idealni za kombinacije sa perenama, topijarnim formama srednjih četinara, ružama stablašicama, kuglastim formama nižih i srednjih lišćara, patuljastim do srednjim formama žalosnih lišćara, crvenim formama japanskog javora. U kompozicijama često zauzimaju drugo mesto ispred nižih poleglih četinara, ili trajnica (perena ).

Orezivanje niskih četinara je najčešće s proleća pre bujnijeg kretanja vegetacije posle zadnjih mrazeva. Obično je to druga polovina marta do početka aprila meseca. Tada se pristupa odstranjivanju eventualno polomljenih grančica od snega. Patuljasti odnosno niski četinari se orezuju kratkim potezima oštrim baštenskim makazama po ivici.

Cilj orezivanja je da se isprovocira još bujniji rast četine i stvori gušća forma.

Niski četinari

Thuja orientalis compacta aurea nana

Pogledaj
Thuja occidentalis Tiny tim

Thuja occidentalis Tiny tim

Pogledaj
Thuja occidentalis Teddy

Thuja occidentalis Teddy

Pogledaj
Pinus mugo Mughus

Pinus mugo Mughus

Pogledaj
Thuja occidentalis Rain Gold

Thuja occidentalis Rheingold

Pogledaj
Picea pungens Conica

Picea pungens Conica

Pogledaj
Thuja Occidentalis Little Gem

Thuja occidentalis Little gem

Pogledaj
Thuja occidentalis Danica

Thuja occidentalis Danica

Pogledaj