Travnjaci2018-03-03T16:57:19+01:00

Travnjaci (semenski, busen)

Travnjaci za rasadnik Marković predstavljaju pečat buduće zelene površine.

Postoji mnoštvo argumenata prema kojima se travnjak može smatrati značajnim delom najvećeg broja različitih kategorija zelenih površina. Zdrav i dobro negovan travnjak vrlo je privlačan ukras, koji čini čist otvoren prostor za šetnju, igru i opuštanje. Svaki travnjak bez obzira na njegovu veličinu treba da ispuni nekoliko značajnih faktora a neki od njih su:

  • Sanitarno-higijenski iznačaj (ublažavanje temperaturnih ekstrema, smanjenje refleksije (zračenja), suzbijanje buke (bolja akustika u vrtu)
  • Dekorativni značaj (nema golog zemljišta-pun kolorit)
  • Socijalni značaj (održavanje nekih manifestacija, izložbi, okupljanja, duhovni okvir)
Travnjaci
travnjaci

Rasadnik Marković travnjake izvodi na dva načina:

  • zasnivanje travnjaka-sejanjem (setvom semena)
  • postavljanjem travnog busena

Smatramo da on po svim svojim faktorima (bojom, volumenom, kondicijom… ) daje pečat svakoj zelenoj površini.

Rasadnik Marković odgovara na sve zahteve klijenata: od samog izlaska na teren, ispitivanja kvaliteta zemljišta (hemijska analiza), sagledavanje i popravka pedološke strukture zemljišta, izbor vrste travnjaka u osnovi (busen ili seme), vrste trava (travnih smeša) u odnosu prema terenu i mikroklimatskim uslovima.

Najbitnija stvar za izradu svakog travnjaka je ispunjenje svih gore navedenih uslova kako bi dugo živeo i bio u top formi. Od bitnih faktora za rast i razvoj trava neophodni su: svetlost, toplota, voda (vlaga), zemljišni vazduh, orografski uslovi (položaj travnjaka), mineralne materije i ljudski faktor.

Podizanje (zasnivanje) travnjaka sejanjem (setvom semena)

U rasadniku Marković može te pronaći travne smeše za različite namene i za različite terene:

  • kvalitetne smeše za parterne travnjake
  • obične smeše za parkovske travnjake, za suvlje uslove
  • obične smeše za parkovske travnjake, za jače vlažne uslove
  • smeše travnjaka za jače gaženje, za suvlje uslove
  • smeše travnjaka za jače gaženje, za vlažnije uslove

Ono što bi iskreno preporučili svim našim klijentima je da pre zasnivanja travnjaka (odnosno površinama na kojima će se u budućnosti zasnovati travnjak) vode računa o svim građevinskim radovima ako su u toku kako na istim ne bi došlo do zagađenja zemljišta i narušavanja prirodne pedološke strukture u donjim slojevima, da se na vreme odstranjuju sve primese i nečistoće poput građevinskog šuta (šljunka , cementa, cigle, crepa, … ). Ako ovakav savet sprovedete u delo najteži deo posla smatrajte odrađenim gde preostaje da se posle svega toga odrade predpripremne radnje za zasnivanje travnate površine. U ove predpripremne radove ubrajamo: riljanje ili freziranje uz grubo odstranjivanje nečistoća i korova, grubo planiranje uz dodatno i detaljno čišćenje, fino planiranje uz nivelaciju, setva travne smeše uz dodatak mineralnih đubriva, zagrabuljavanje (zatrpavanje) semena, valjanje, zalivanje i kasnije košenje.

Travnjaci
travnjaci

Postavka travnog busena (tepiha)

Kod nas će te pronaći i travni busen i to dve vrste: livadski i sejanski.

Prednost ovakvog travnjaka je u brzini njegove postavke tj. formiranja čitavog travnjaka „u jednom danu“. Predpripremne radnje za izvodjenje ovakvog travnjaka su apsolutno iste kao i za zasnivanje travnjaka setvom travne smeše (semena). U izradi travnjaka po ovakvoj metodi najbitnije su završne faze a to su dobro i precizno uklapanje rolni, zasipanje spojeva (fuga) tresetom, valjanje valjcima velike težine u oba pravca kako bi se ostvario što bolji inicijalni kotakt između korena travnog busena i podloge, kao i samo zalivanje i naravno košenje kao poslednja operacija posle par dana.

Svi naši klijenti mogu dobiti prave i potpune informacije o samom podizanju i negovanju travnjaka u svako doba putem „on-line“rasadnik saveta ili lično u rasadniku.

Izdvajamo iz “Rasadnika saveta”:

Go to Top