Živimo u gradskim uslovima gde je svaki pedalj zemljišta pravo bogatstvo. Beton i drugi građevinski materijali svakodnevno sve više zatvaraju naše životno okruženje.

Hteli ili ne kako bi se nekako odupreli, moramo da pravimo minijaturna ostrvca u kojima možemo da uzgajamo preko potrebno zelenilo. Čovek nije rođen da živi u betonu i njegovom hladnom sivilu nego u prirodi, i u skladu sa njom.

Tu nam u pomoć dolaze saksije i žardinjere kao naša mala ostrva nade.

Saksije

Najčešće saksije sakojima se svakodnevno susrećemo su od plastični, glinenih i ostalih materijala. Pri izboru saksije za neku biljku moramo voditi računa o prirodnim karakteristikama same biljke, krajnjem porastu i veličini korenovog sistema. Svi baštovani već znaju da se biljke presađuju na otprilike dve godine u veću saksiju kako bi se ispratio rast podzemnog i nadzemnog dele biljke. Takođe su upoznati sa činjenicom da ako se mala biljka posadi odmah u veliku saksiju ona će slabo napredovati. Presađivanje prati rast korenovog sistema i nadzemnog dela biljke. Iz našeg dugogodišnjeg iskustva, kada biramo saksiju treba obraćati pažnju na tehničke otvore za odvod vode, korektne krajnje dimenzje saksije pre nego na dezen i boju.

Veoma je važno da pre stavljanja mešavine humusa, peska i organskih đubriva stavimo na dno saksije drenažni sloj nekog građevinskog materijala, kako bi se višak vode cedio u tacnu saksije.

U rasadniku Marković možete kupiti razne vrste saksija za Vaše biljke.

Žardinjere

Predstavljaju veći objekat za sadnju od saksija, gde se postavljaju čitave kompozicije sadnog materijala. Žardinjere mogu biti od svih vrsta građevinskog materijala koji se može uklopiti u svaki eksterijer. Žardinjere koje se prave od betona u gradskim sredinama imaju zadatak da pored biodekoracije štite neki prostor. Rasadnik Marković preporučuje žardinjere od prirodnih materijala najčešće sa spoljašnošću od drveta, brodskog poda ili lamperije dok se korito (unutrašnji deo žardinjere) najčešće pravi od pocinkovanog lima.

U rasadniku Marković možete kupiti razne vrste žardinjera za Vaše biljke.