Sadnice šiblja

Šiblje je nakon sadnje veoma prilagodljivo novim uslovima, brzo napreduje i veoma je postojano.

Rasadnik Marković nudi šiblje koje ozelenjava prostor dajući mu lep izgled i svežinu.

Kod nas možete naći listopadno i zimzeleno dekorativno šiblje.

Zimzeleno dekorativno šiblje je prilagodjeno svim vremenskim uslovima, pa je kao takvo idealno kao trajni ukras za dvorište, stazu ili park.

Zimzeleno dekorativno šiblje ima šarene listove, cvetove jarkih boja kao i lepe plodove. Kada se otvore prelepi cvetovi na zimzelenom dekorativnom šiblju znamo da počinje proleće. Ove biljke su dugotrajne i kao takve predstavljaju osnovu svakog dvorišta. Listopadno šiblje se najčešće koristi za žive ograde ili skrivalice.

Šiblje se razmnožava u plasteničkim uslovima vegetativno a delom iz semena.

Dekorativno šiblje koristimo u razne svrhe, kao poseban detalj, živu ogradu, u alpinumu, kamenjaru.

Ukoliko sadimo šiblje kao živu ogradu u zavisnosti od vrste šiblja može se saditi od tri (Prunus laurocerasus) do deset (Ligustrum ovalifolijum) komada u dužni metar.

Potrebno je razmeriti dužinu, recimo buduće žive ograde kako bi smo utvrdili tačan broj šiblja koje sadimo. Sadne jame se kopaju ako je broj biljaka do tri u dužnom metru.

Ukoliko sadimo recimo Ligustrum ovalifolijum možemo kopati i plitak rov oko 10 cm dubine.

Na korenov sistem prvo stavljamo površinski sloj zemlje pa onda organsko djubrivo, zatim zatrpavamo sve do vrha sadne jame odnosno rova preostalom zemljom i dobro utabamo kako bi  izbacili sav vazduh. Zatim obilno zalijemo.

Za orezivanje šiblja potrebno je da je temperatura u plusu.Tada režemo suve grane i one koje je polomio sneg vodeći računa da zadržimo prethodnu formu. Važno je da orezivanje završimo pre cvetanja. Pravilnim i dugotrajnim orezivanjem od dekorativnog šiblja možemo da dobijemo forme punog oblika, koja svojom gustinom i punoćom podsećaju na recimo kuglaste četinare.

Dekorativno šiblje od kojih pravimo živi ogradu posle sadnje možemo orezati na pola dužine kako bi došlo do bočnog grananja.

Listopadno šiblje

Listopadno šiblje

Pogledaj
Zimzeleno šiblje

Zimzeleno šiblje

Pogledaj