Sadnice ruže

Ružu je kraljicom cveća prva nazvala grčka pesnikinja Safo. Ruža je zaista dragulj među biljem, jer sem lepote, ona nam daje sirovine za pravljenje ukrasnih kutijica i figurica, sirovine za proizvodnju soka, slatkog, želea, ratluka, pekmeza, čajeva, sirovine za proizvodnju parfema, mirisnih ulja i vodica.

Ruža je vezana za mnoga narodna verovanja. Opevana u mnogim pesmama, opisana u mnogim romanima, naslikana na mnogim slikama, šoljama i tanjirima, izatkana na ćilimima i tapiserijama, izdeljana u drvetu i isklesana u kamenu. Po njoj je nazvan Rodos (ostrvo ruža), Rodopi (planina ruža), ruž, Ružica, rozeta, rožnjača, rozarijum. Salena u Vavilonskim vrtovima, u vrtovima Širasa (|ulistan), Pestuma (biferiljue rosaria Paesti), u Solomonovim vrtovima, vrtovima trakijskog kralja Midasa, u Epikurovom vrtu u Atini.

U vrtu carice Žozefine, Kleopatra je kitila sebe i svoje ljubavnike laticama ruža, a Neron je latice posipao po svojim gostima. Zbog ruže je u Engleskoj u 15. veku vođen tridesetogodišnji rat. U prirodi raste oko 400 vrsta ruža, a hibridizacijom i selekcijom stvoreno je oko 35 000 sorti.

Ruže su podeljene u više grupa, od kojih su najznačajnije: puzavice, čajne ruže-čajevke,  polijante, mini ruže i ruže stablašice.

Ruže koje možete naći u rasadniku Marković su dugotrajne proverenog kvaliteta i kolorita žive više od 20 godina.

Ruže se mogu saditi od prestanka vegetacije Novembra do druge polovine Maja kada već počinju da budu više dnevne temperature iznad 20 stepeni Celzijusa.

Takođe je važno da zemlja ne bude zamrznuta i blatnjava.

Pre sadjenja treba dobro osmisliti položaj ruža prema suncu i uopšte u bašti jer su ruže dugovečne. Zemljište treba usitniti mašinski ili ručno i treba da budu zaklonjene od vetra.

Nakon izbora sadnog mesta pristupamo kopanju jamica do 30 cm dubine kako bi lepo rasporedili korenov sistem ruže.

Pre sadnje korenov sistem treba orezati kako bi se isprovocirao njegov rast. Tako spremljen koren uronimo u smesu zemljišta i vode koja je slična smesi za palačinke i pustimo da ruža u tome odstoji neko vreme kako bi se korenov sistem obložio pre spuštanja u sadnu jamu. Zatim  koren zaspemo površinskim slojem zemlje na koji dodamo organskog djubriva i peska a potom sve dobro utabamo i obavezno napravimo prsten oko biljke u formi levka ili činije za zalivanje. Nakon svega ružu obilno zalijemo.

Po obavljenom poslu pred ulazak u zimski period ružu treba zagrnuti sitnom zemljom ili peskom,tako da samo vire vrhovi grana.

Na ovaj način sadnicu štitimo od izmrzavanja zimi,dok sa prvim toplim danima polako odgrćemo deo po deo zemlje oko sadnice, da bi kad se uspostavi stabilna prolećna temperatura bez jutarnjih mrazeva sadnica bila odgrnuta do vrata biljke.

Tokom jedne kalendarske godine ruže orezujemo do tri puta.

U rano proleće krajem februara režemo sve izbojke na otprilike desetak centimetara, 3-5 pupoljaka ostavljamo koji će nam dati nove grane sa cvetovima i na taj način vršimo juvenilizaciju-podmlađivanje same biljke.

Rezovi se prave ukoso iznad pupoljka na otprilike četvrtom pupoljku od zemlje.

Tada okopamo svoj ružičnjak, odstranimo korov i prihranimo ruže organskim ili mineralnim djubrivom i čitavu površinu ružičnjaka prekrijemo debljim slojem malča.

Kada već ruže cvetaju od maja do septembra treba uklanjati precvetale cvetove do deset centimetara ispod cveta. Na ovaj način pomlađujemo biljku i uklanjemo precvetali cvet koji bi za svoje sazrevanje uzimao dodatnu snagu matičnoj biljci i fiziološki je slabio.

Početkom novembra pre prvih mrazeva treba ukloniti bujne grane koje bi se pod snegom polomile i na taj način oštetile sadnice ruže.

Pokazalo se u praksi da je malčiranje jako dobro za sve vrste ruža, jer drži umerenu vlagu oko korenovog sistema onemogućava rast korova i stvara vizuelno čistu celinu.

Mini ruže

Mini ruže

Pogledaj
Ruže puzavice - penjačice

Ruže puzavice - penjačice

Pogledaj
Ruže stablašice

Ruže stablašice

Pogledaj
Ruže polijante

Ruže polijante

Pogledaj
Ruže čajevke

Ruže čajevke

Pogledaj