Uređenje dvorišta (bašte) kao celine koja okružuje kuću, čini prostor kultivisanim i oplemenjenim jednom rečju prijatnijim za život. Kako vizuelnu vrtovi imaju i zaštitnu ulogu, dobro raspoređene grupacije šiblja i četinara mogu da štite od vetra i snega, kao i visoki lišćari koji leti pružaju hladovinu i svežinu.

Položaj bašte

Za što kvalitetnije uređenje dvorišta bašta ne sme nikada da bude izolovana tj. izdvojena iz kompletnog utiska i karaktera okruženja u kome se nalazi. Njene granice određuju i štite naš lični prostor, ograđujući uticaj spoljnje sredine od dela koji zovemo domom. Žive ograde omogućavaju zaklanjanje prostora, skrivanje neuglednih elemenata iz bliže okoline, povećavajući tako nužnu privatnost. Žive ograde od žbunja i četinarskog drveća značajno smanjuju buku sa prometne ulice. Deo bašte se može iskoristiti kao produžetak dnevnog boravka, stvarajući neprimetan prelaz iz zatvorenog prostora u otvoren prostor. Popločane terase, raznovrsne konstrukcije prekrivene biljkama, balkoni i senici smanjiće kontrast između otvorenog i zatvorenog prostora omogućivši pri tom zaštićena i prijatna mesta za dečiju igru kao i opuštanje odraslih u prirodi.

Uredjivanje dvorišta – bašte

Uređenje dvorišta – Bašte oko kuće, iskorištavajući maksimalno postojeći prostor kako u vizuelnom tako i u organizacijskom smislu izazov je za svakog vlasnika. Potrebno je da se ideja stavi na papir, kako bi se uskladila sa kućom i željama vlasnika. Tada se u skladu sa željama vlasnika kao i postojećoj situaciji vrši odabir biljaka. Krajnji cilj je postizanje skladne celine. Bašta je živa kao organizam tako da svaka sezona donosi nove izazove, situacije koje treba rešavati sa nadahnućem.

Izbor biljaka

Izbor biljaka za sadnju značajno utiče na stil same bašte. Veliki listovi dominantne teksture unose u prostor dubinu i raskoš, dok dominacija nežnih četinara srebrnkastih i sivih četina stvara osećaj lakoće i lepršavosti.

Oplemenjivanje prostora

Bašta pruža sjajne mogućnosti za oplemenjivanje prostora bez skupih zahvata i rekonstrukcija. Biljke mogu savršeno da posluže sa sakrivanje ružnih konstrukcija i materijala. Dekorativne puzavice su samo jedno od mnogobrojnih rešenja. Kuće će izgledati mnogo bolje ako su biljke posađene oko nje, stiče se utisak da su bašta i kuća spojene u jednu neraskidivu celinu

Staze, padine i brežuljci

Staze

Staze treba da predstavljaju korisnu vezu čvrstih površina ali i da prave vizuelnu vezu pojedinih delova bašte razbijajući monotoniju. Treba birati logične kraće puteve, iako krivudanje daje poseban šarm. Dobra podloga je veoma važna kako bi se staza što duže održala. Potrebno je projektovati staze za najmanje dvoje šetača.

Padine i brežuljci

Koliko se god trudili naša bašta neće izgledati tako dinamično kao kada su tu padine i brežuljci. Zbog toga često pribegavamo izgradnji potpornih zidova i li drugih pomagala kako bi našli načina da našu baštu dovedemo u red. Sađenje biljaka na različitim visinama kao i izrada vodenih površina mogu dati veoma dobar efekat. Sam šum vode deluje opuštajuće i okrepljujuće za vlasnike bašti.

Orezivanje

Rez daje pečat biljci

Ono može ubrzati ili usporiti rast biljke u zavisnosti od prostora na kome je biljka. Kod ukrasnog žbunja orezivanje ubrzava stvaranje cvetnih izdanaka, a ružama daje savršen rast i dobro zdravlje.

Orezivanje može dati i rast novih izdanaka npr.Morus alba pendula ( Žalosni dud) ili Dren … Pravilno orezivanje biljaka održava drveće i žbunje u formi, doprinosi formiranju cvetova i plodova kao i harmoničnom izgledu bašte.

U rasadniku Marković dobićete konkretna uputstva za orezivanje i održavanje svih biljaka koje posedujete …