Svaka žena voli ruže u svom okruženju, pored toga što oplemenjuju svaki prostor prelepe su kao dekoracija u vazi u našim domovima. Svojim elegantnim pojedinačnim cvetovima opojnog mirisa prelepih, živih boja zavode sva naša čula.

U rasadniku Marković nudimo visokokvalitetne vrste čajevki, koje se najčešće koriste za rezani cvet. Kompletan asortiman ruža zokružili smo ponudom puzavica, mini ruža, polijanti ili mnogocvetnica i najlepših među njima stubastih ruža ili stablašica.

Iako kada kažemo ruža, obično mislimo na pripadnice engleskih ruža bujnog rasta čajevke, nismo imuni na lepotu mnogocvetnica ili polijanti to jest pripadnica žbunastih ruža, čijih samo nekoliko stabala pravi bujan buket.

Cvetovi ruže mogu duže da traju u vazi, ako su odsečeni rano ujutro. Pravi trenutak za sečenje ruže je u trenutku kada se zeleni čašični listići saviju prema spolja, i kada počnu da se otvaraju prve latice. Stabla odsečenih ruža treba staviti u vazu sa vodom koja nije previše hladna.

Potrebno je svako jutro zasecati krajeve stabljika za oko pet centimetara ukoso pre nego što promenimo vodu u vazi, da bi ruža što duže zadržala svoju svežinu i lepotu u našem domu.

Kod ruža se izdanci uvek orezuju na određeni broj pupoljaka koji se nazivaju okca.

Takvim orezivanjem određujete broj cvetnih izdanaka. Orezuje se direktno iznad pupoljka kako ne bi nastali okrajci, koji se mogu sasušiti. Ruže koje slabije rastu treba jače orezivati nego one koje jače rastu. Jače orezujemo uspravno rastuće vrste nego one koje se blago povijaju.

Ruže koje cvetaju jednom godišnje obrazuju cvetove pretežno na jednogodišnjim izdancima.

Njihove cvetove orezujemo odmah nakon precvetavanja. Ruže koje cvetaju više puta godišnje  na prošlogodišnjim ili ovogodišnjim izdancima potrebno je jače orezati u proleće, kako bi obrazovale manji broj jačih izdanaka. Na ovaj način ćemo imati dva kruga cvetanja. Prvo cvetanje će biti oskudnije dok će drugo u leto biti znatno bogatije.