Sadnice lišćara

Lišćari su dugovečne drvenaste biljke sa visinom rasta koja ide od 1,2 m do 20 metara visine.

Kao što im samo ime govori lišćari su biljke sa dekorativnim lišćem raznih oblika i kolorita.

Za našu planetu su od posebnog značaja jer predstavljaju pluća Zemlje, sprečavaju eroziju i održavaju ekosisteme. Lišćarske listopadne šume rastu u umereno kontinentalnom pojasu kome pripada i Srbija. Zbog svoje raznolikosti i estetske privlačnosti kolorita lišća, cvetova, oblika krošnja nezaobilazi su deo pejzažne arhitekture.

Pri izboru lišćara, veoma je važno definisatii potrebu klijenta. Da li mu u dvorištu treba dobar hlad, ili je pak reč o vetrozaštitnom pojasu?

Kada utvrdimo kakve su potrebe i želje pristupamo odabiru lišćara pre svega prema uslovima u kojima se sadi i zahtevima klijenta.

Lišćari se sade kada stane vegetacija, znači list sa biljaka mora da otpadne. Tada smo sigurni da je pravo vreme za presađivanje. Sadi se sve do pojave jačeg mraza koji ledi zemlju u donjim slojevima. Pri izboru lišćara veoma je važno da obratimo pažnju na krajnje gabarite drveta kako ne bismo ugrozili ni sadnicu ni objekte. Prethodno je važno omogućiti kvalitetan prostor u koji se lišćar sadi. Pri vadjenju mora se voditi računa da busen bude kompaktan i odgovarajući veličini lišćara. Sadna jama mora da bude za širinu stopala šira od busena. Prvi sloj zemljišta se odbacuje na stranu. U sadnu jamu se spušta busen lišćara do pet santimetra dublje neko što je bio pre presađivanja, zatim se dodaje organsko djubrivo (glistenjak ili stajnjak) potom se vraća prvi sloj zemlje i na kraju dobro nagazi uz vrat lišćara.

Jako je važno da se oko vrata lišćara napravi zalivna činija, koja će omogućiti dovoljne količine vode cele prve godine.

Lišćar se onda mora ankerovati visinom kolja koja u zabijenom stanju premašuje dve trećine visine stabla.

Kada se kolje pričvrsti, vezujemo lišćar oko vrata debla i razupiremo između dva koca. Malčiranje lišćara se izvodi malčom od lišćara nikako četinara.

Na kraju posadjeni lišćar treba dobro zaliti.

Niski lišćari

Niski lišćari

Pogledaj
Srednji lišćari

Srednji lišćari

Pogledaj
Visoki lišćari

Visoki lišćari

Pogledaj
Lišćari žalosne forme

Lišćari žalosne forme

Pogledaj
Kuglasti lišćari

Kuglasti lišćari

Pogledaj