Ukoliko primetimo da biljke gube na vitalnosti i lepoti potrebno ih je podmladiti orezivanjem, koje provocira rast novih izbojaka. Ako je starenje uzelo maha, orezivanje se vrši u više navrata nekoliko godina za redom.

Kod dekorativog žbunja kada dvogodišnji izdanci izbace cvetne pupoljke, jednogodišnje izdanke na njihovim krajevima treba prorediti. Potrebno je samo ostaviti nekoliko ravnih izdanaka koji rastu ka spolja. Takođe je potrebno ukloniti i ostarele grane. Mladi izdanak, koji raste u dnu dekorativnog žbuna napreduje vitko pa mu nije potrebno skraćivanje. U narednoj godini će poslužiti kao zamena za stariji izdanak. Kada imamo dosta cvetnih izdanaka , biljka umereno raste zato što cvetni izdanci crpe veliku količinu hranljivih materija.

Treće godine po sadnji dekorativnog žbuna, na mestima orezanim u prvoj godini rast se umirio.

Trogodišnji izdanci sada crpe biljne sokove. Sada treba podeliti izdanke na osnovu njihove funkcije. Izdanci koji će služiti kao zamena starim izdancima treba da se redukuju orezivanjem.

Najveći deo sada čine cvetni izdanci, koji posle treće godine mogu da se redukuju jer će stići novi dvogodišnji izdanci koji već nose cvetne pupoljke. Takođe treba ostaviti i nekoliko jednogodišnjih izdanaka bez skraćivanja , kako bi zamenili dvogodišnje.

Ovo je proces podmlađivanja dekorativnih žbunova koji se ciklično ponavlja iz godine u godinu kako bi naša biljka stalno bila u top formi.