Travnjaci su sastavni deo svake bašte. Zelena površina daje tako neophodan mir povezivajući istovremeno sve detalje. Ništa ne može zameniti osećaj spokojstva koji pruža trava. Prema travnjaku treba da postoji odredjeni prilaz kako za pešake tako i za kosačicu. Trave se najčešće biraju za oblikovanje travnjaka, jer su otporne i aktuelne tokom čitave godine. Što se travnjak češće šiša to će biti bogatiji, gušći i puniji za oko.

Travnjaci se postavljaju na na otvorenom osunčanom mestu, jer je za uspešan rast trava potrebno mnogo svetlosti, dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama kao i dovoljna količina vlažnosti. Za senovita mesta se koristi travna smesa gde preovladjuju trave koje uspevaju u hladovini. Od mesta na kome se podižu travnjaci zavisi koju ćemo travnu smešu koristiti prilikom sadnje.

Areacija travnjaka

Početak proleća je pravo vreme da se aeriše travnjak, jer se vremenom površinski deo zemljišta sabija i dolazi do narušavanja odnosa voda vazduh zemljišta. Sasušeni i odumrli delovi vegetacije sprečavaju prolaz vode, vazduha i djubriva naniže. Paranjem površine travnjaka razbija se sloj organske materije, poboljšava drenaža kao i povećava prozračenost travnjaka koja je neophodna za njegov pravilan razvoj.

Ružne mrlje na travnjaku – Šta sa njima?

Na travnjaku se često posle leta pojavljuju braon ili žuta mesta. Grabuljama rastresite zemlju i pređite ih aeratorom ili ručnim vilama. Zatim pospite mešavinu peska i komposta i na kraju seme iste travne smeše od koje je i napravljen travnjak. Seme pokrite ovom smešom dobro nabijte i obilno zalivajte.