Kada imamo potrebu da se zaštitimo od radoznalih pogleda i da zaštitimo svoju privatnost, kao i da kamufliramo zidove ili druge fizičke prepreke jedno od dobrih rešenja su penjačice.

Prilikom izbora penjačica treba obratiti pažnju na njihivu potporu za uspinjanje, kao i na njihov rast tamo gde postoje goli zidovi možemo koristiti samopenjačice kao što su Parthenocissus ili zimzeleni bršljan (Hedera helix).

Gde imamo rešetkaste konstrukcje koristimo takozvane lijane kao što su Klematis i Vinova loza. Puzavice kao što su Orlovi nokti (Lonicera) ili Kokotinja uspinju se pomoću vertikalnih pomagala. Kod masivnih puzavica kao što je Plava kiša ili Wisteria sinensis u obzir dolaze samo stabilne konstrukcije.

Jednogodišnje penjačice Tunbergija i Ladolež zadovoljavaju se tankim žicama ili kanapom. Posebna je Tekoma radicans ili Campsis poznata i kao puzavi jasmin koja pripada samopenjačicama i može da bude u žutoj, narandžastoj ili crvenoj boji.

Ruže penjačice ubrajaju se u tzv. podupiračice, vremenom postanu atraktivan cvetni zid koji se ipak mora povremeno prorediti.