Veoma često se upotrebljavaju u malim urbanim prostorima, jer im treba veoma malo zemlje, a pri tom neumorno cvetaju.

Samim tim što im treba malo prostora, mogu se saditi u simbiozi sa poleglim četinarima, šibljem ili šimširom gde cvetno stablo zauzima centralnu poziciju dok ostali prave skladnu kompoziciju u podnožju ruža.

Mali delovi bašte mogu se vizuelno odvojiti ružama stablašicama i učiniti prostor prijatnijim i prozračnijim.

Ako sadite špalir ruža stablašica možete ih postaviti po visini kalemljenja od nižih ka višim. Za sadnju ispod stabala ruža, dolaze u obzir biljke koje imaju potrebu za sličnim staništem vole sunce preko celog dana, recimo perene: Festuca glauca, Phlox paniculata.

Ruže stablašice treba uvek podupreti tj. ankerovati kako se grane ne bi polomile. Na proleće se orezuju kao i klasične ruže koje nemaju stabala. U ovo doba godine ružama stablašicama je potrebno prvo prihranjivanje, drugo prihranjivanje je neposredno posle prvog cvetanja kada se uklone suvi izdanci …

Ruže stablašice štede vaš prostor!

Zahvaljujući svom obliku ruže stablašice štede prostor. One se čak lepo uklapaju u minijaturne prednje bašte, a posebno su dobri solisti u saksijama ili na balkonskim žardinjerama. U zavisnosti od krošnje pravi se razlika izmedju polustabla (60cm), visokog (90cm) ili kaskadnog stabla 140cm.

Patuljaste ruže kaleme se na niska stabla, a penjačice na visoka. U podnožju se mogu zasaditi razne niskorastuće biljke, pa se na taj način ruže još više ističu u periodu cvetanja. Sadnjom cvetnica ispod ruža stablašica dobijamo utisak stalnog cvetanja.

Kod kaskadnih sorti izdanci sa pupoljcima vise sve do zemlje. Zbog toga u podnožje dolaze samo u obzir niske perene. Krošnje ruže stablašice imaju još jednu prednost one su manje podložne gljivičnim oboljenjima  jer se spore gljivica suše na visini.

Savet: Ruže stablašice koje rastu uspravno na proleće jako orežite, a kod kaskadnih uklonite samo stare grane.

U rasadniku Marković pronaćićete veliki izbor ovih efektnih ruža.