Penjačice – kada imamo potrebu da se zaštitimo od radoznalih pogleda i da zaštitimo svoju privatnost. Kamuflaža zidova i druge fizičkih prepreka su takođe situacije gde su penjačice jedno od dobrih rešenja.

Koje izabrati?

Prilikom izbora penjačica treba obratiti pažnju na njihivu potporu za uspinjanje, kao i na njihov rast tamo gde postoje goli zidovi možemo koristiti samopenjačice kao što su Parthenocissus ili zimzeleni bršljan (Hedera Helix).

Gde imamo rešetkaste konstrukcje koristimo takozvane lijane kao što su Klematis i Vinova loza. Puzavice kao što su Orlovi nokti (Lonicera) ili Kokotinja uspinju se pomoću vertikalnih pomagala. Kod masivnih puzavica kao što je Plava kiša ili Wisteria u obzir dolaze samo stabilne konstrukcije.

Jednogodišnji Tunbergija i Ladolež zadovoljavaju se tankim žicama ili kanapom. Posebna je Tekoma ili Campsis poznata i kao puzavi jasmin koja pripada samopenjačicama i može da bude u žutoj, narandžastoj ili crvenoj boji.

Ruže penjačice

Ruže penjačice ubrajaju se u tzv. podupiračice, vremenom postanu atraktivan cvetni zid koji se ipak mora povremeno prorediti.