Žive ograde imaju višenamenski karakter, usporavaju vetar, zaklanjaju baštu ili ometaju vidik.

Zimzelene žive ograde deluju masivno i ukoliko im se ostavi dominantan prostor znaju da budu veoma teške naročito u zimskim mesecima. Listopadne žive ograde se smatraju pogodnijim jer propuštaju više svetla naročito u zimu. Dugogodišnje žive ograde znaju da se pri dnu razrede pa ih je potrebno češće orezivati kako odozgo tako i sa strane.

Žive ograde ne moraju biti strogo geometriskog oblika već mogu neformalno da krivudaju dajući tako na ležernosti i kreativnosti. Takođe, biljni materijal za živu ogradu može biti raznovrstan i različito uklopljen tako da ponudi bogatstvo tekstura i oblika. Žive ograde cvetnih žbunova ili najrazličitijih plodova pobudiće interesovanje najindiferentnijih.

Postoje žive ograde kojima ne smeta senka,recimo drveća koje ih nadvisuje, pa shodno situaciji na terenu kao i materijalnim mogućnostima investitora vršimo odabir biljaka za živu ogradu. Najčešće kod nas u živoj ogradi možemo videti Ligustrum ovalifolium koji je omiljen kako zbog niske cene koštanja tako i zbog niskih zahteva održavanja.

U rasadniku Marković možete naći najrazličitije vrste živopisnih živih ograda shodno vašim potrebama – Dobrodošli!