Najčešće bašta okružuje kuću i čini prostor kultivisanim i oplemenjenim jednom rečju prijatnijim za život. Kako vizuelni vrtovi imaju i zaštitnu ulogu, dobro raspoređene grupacije šiblja i četinara mogu da štite od vetra i snega, kao i visoki lišćari koji leti pružaju hladovinu i svežinu.

Položaj bašte

Bašta ne sme nikada da bude izolovana tj. izdvojena iz kompletnog utiska i karaktera okruženja u kome se nalazi. Njene granice određuju i štite naš lični prostor, ograđujući uticaj spoljnje sredine od dela koji zovemo domom. Žive ograde omogućavaju zaklanjanje prostora, skrivanje neuglednih elemenata iz bliže okoline, povećavajući tako nužnu privatnost. Žive ograde od žbunja i četinarskog drveća značajno smanjuju buku sa prometne ulice. Deo bašte se može iskoristiti kao produžetak dnevnog boravka, stvarajući neprimetan prelaz iz zatvorenog prostora u otvoren prostor. Popločane terase, raznovrsne konstrukcije prekrivene biljkama, balkoni i letnjikovci smanjiće kontrast između otvorenog i zatvorenog prostora omogućivši pri tom zaštićena i prijatna mesta za dečiju igru kao i opuštanje odraslih u prirodi.

Uređivanje bašte

Urediti predivnu baštu oko kuće, iskorištavajući maksimalno postojeći prostor kako u vizuelnom tako i u organizacijskom smislu izazov je za svakog vlasnika. Potrebno je da se ideja stavi na papir, kako bi se uskladila sa objektom i željama investitora. Tada se u skladu sa željama vlasnika kao i postojećoj situaciji vrši odabir biljaka. Krajnji cilj je postizanje skladne celine. Bašta je živa kao i organizam tako da svaka sezona donosi nove izazove, situacije koje treba rešavati sa nadahnućem.

Izbor biljaka

Izbor biljaka za sadnju značajno utiče na stil same bašte. Veliki listovi dominantne teksture unose u prostor dubinu i raskoš, dok dominacija nežnih četinara srebrnkastih i sivih četina stvara osećaj lakoće i lepršavosti.

Oplemenjivanje prostora

Bašta pruža sjajne mogućnosti za oplemenjivanje prostora bez skupih zahvata i rekonstrukcija. Biljke mogu savršeno da posluže sa sakrivanje ružnih konstrukcija i materijala. Dekorativne puzavice su samo jedno od mnogobrojnih rešenja. Kuće će izgledati mnogo bolje ako su biljke posađene oko nje, stiče se utisak da su bašta i kuća spojene u jednu neraskidivu celinu.