Travnjaci su sastavni deo svake bašte. Zelena površina daje tako neophodan mir povezivajući istovremeno sve detalje. Ništa ne može zameniti osećaj spokojstva koji pruža trava.

Travnjaci se mogu zasnovati na otvorenom osunčanom mestu, jer je za uspešan rast trava potrebno mnogo svetlosti, dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama kao i dovoljna količina vlažnosti. Za senovita mesta se koristi travna smeša gde preovladjuju trave koje uspevaju u hladovini. Od mesta na kome se podižu travnjaci zavisi koju ćemo travnu smešu koristiti prilikom sadnje.Za bilo koju ekspoziciju neophodno je da zemljište bude dovoljno aerisano i prozračno drugim rečima mehanička struktura zemljišta je od presudnog značaja.

Areacija travnjaka

Početak proleća je pravo vreme da se aeriše(prozrači) travnjak, jer se vremenom površinski deo zemljišta sabija i dolazi do narušavanja odnosa voda – vazduh zemljišta. Sasušeni i odumrli delovi trave i ostalog organskog otpada sprečavaju prolaz vode, vazduha i djubriva naniže prema korenovom sistemu.
Postoje ručni ili mašinski takozvani jež valjci ili aeratori čijim prelaskom preko površine travnjaka otvaramo čepove ili bušimo rupe u dubinu od 5-10 cm i na taj način omogućavamo boljji razvitak korenovog sistema ili takozvanu rizosferu.

Ružne mrlje na travnjaku – Šta sa njima?

Na travnjaku se često posle leta pojavljuju braon ili žuta mesta. Grabuljama rastresite zemlju i pređite ih aeratorom,pojačajte zalivanje i po potrebi obavite organsku prihranu.Na većim oštećenjima podsejte travu, seme zatrpajte, povaljajte i zalivajte.