Kako izabrati i zasaditi Breskvu?

Kada birate sadnicu breskve u rasadniku, izaberite onu koja je stara oko godinu dana. Sadnica koje je starija od dve godine teže se privikava na novu sredinu i zato ih treba izbegavati pri kupovini. Sadnica bi trebalo da izgleda zdravo, bez znakova bolesti. Znakovi bolesti mogu biti braon ili žuto lišće, rupe ili crne tačke po lišću, usporen rast ili oštećen koren.

Pre kupovine sadnice treba doneti odluku o sledećem:

Sorta

Izaberite sortu prema tome kad plodovi dospevaju kao i prema tome da li planirate da plodove dalje obradjujete (cedjenje, kuvanje) ili ih planirate za jelo. Neke od sorti koje se kod nas gaje su: Spring crest, Early red Haven, Red Haven, Regina.

Mraz

Breskva za razliku od drugog voća zahteva da određeni period provede pod mrazom. Breskva se otvara i razvija okca tokom toplog perioda, a prelazi u stanje mirovanja kada vreme postane hladno. Okca nastavljaju da rastu kada dovoljno vremena provedu pod mrazem. Vreme koje je potrebno da okca provedu pod mrazem zavisi od vrste breskve.

Veličina

Sorte breskve se razlikuju po visini stabla i veličini krošnje a samim tim i po prostoru koji je potreban jednoj sadnici da raste i razvija se. U skladu sa tim isplanirajte i broj stabala u vašem voćnjaku.

Prostor

Breskva je samooprašujuća tako da možete posaditi samo jedno drvo i ono će radjati plodove. Ako želite da posadite više stabala trebalo bi da to učinite u redovima.

Kako saditi?

Sadnja breskve je jednostavan proces, ali je potrebno obezbediti određene uslove kako bi vaša sadnica imala najbolje šanse da se primi u novoj sredini.

Mesto

Drvo breskve zahteva peskovitu, rastresitu zemlju. Voda ne bi trebalo da se dugo zadržava na zemlji posle kiše, a koren ne može preživeti u lepljivoj zemlji, glini, ilovači. Breskva takodje zahteva sunce preko celog dana. Kada se sadi? Breskvu je najbolje posaditi dok miruje, zimi ili u veoma rano proleće. Ovo će omogućiti korenu vreme da se prilagodi novoj sredini pre nego što dođu topliji meseci.

Kopanje rupe

Napravite rupu u zemlji koja će moći da prihvati ceo sistem korena. Nemojte u rupu dodavati veštačko đubrivo da ne bi oštetili koren. Sadnja:postavite koren u zemlju i prekrijte ga zemljom. Zemlju na koren stavljajte nežno. Postarajte se da prvo okce (mesto gde koren prelazi u stablo)-kalem počinje 2 do 5 cm iznad zemlje.

Posle sadnje

Navodnjavajte područje oko biljke. Možete postaviti i sloj malča oko sadnice kako bi sprečili pucanje zemljišta.Malč će produžiti period u kome će zemlja oko biljke ostati vlažna.