Šljiva je na ovim područjima jedna od najpoznatijih i najpopularnijih vrsta voća, spada u grupu koštunjavog voća, a neke od vrsta su:Kalifornijska plava, Čačanska lepotica, Čačanska rana, Čačanska najbolja, Čačanska rodna, Ruth Gerstetther, Stanley, Ruska bela.

Šljiva vrlo rano cveta i osetljiva je na prolećne mrazeve. Zato je vrlo važan odabir terena za uzgoj. Preporučljivo je odabrati teren nagnut na južnu stranu kako bi osvijetljenost zasada trajala što duže. Smer redova sever-jug će takođe osigurati bolju osvijetljenost, dok ravnice i udoline nisu pogodne za uzgoj šljive.

Na brežuljcima je temperatura ujednačenija pa je manja mogućnost pojave mraza.

Sadnja šljive

Sadnju u dobro pripremljeno tlo (usitnjeno i poravnato) obavlja se u proleće ili jesen kada biljka miruje. Ukoliko je moguće, preporučljiva je jesenja sadnja. Poželjni međuredni razmak od 4 m, dok bi razmak u redu trebao biti 3 m.

U našem je podneblju najbolje odabrati sledeće sorte: Stenley, Čačansku ranu, Čačansku najbolju, Čačansku lepoticu, Čačansku rodnu.Posađeni zasad u prve je tri godine potrebno redovno obrađivati, međuredno ga tanjirati, a u redu okopavati.