Za proizvodnju rakije od kajsija, najviše se upotrebljavaju sorte kao što su: Kečkemečka ruža, Madjarska najbolja, Krupna rana, Roksana, Novosadska rodna.

Novosadska rodna sazreva 5 dana posle Mađarske najbolje. Plod je srednje krupan, izduženo-okruglog oblika. Svetlo je narandžaste boje a meso narandžasto, vrlo ukusno i aromatično. Cepača je. Mana je da se vrhovi koštice lome.

Čačansko zlato sazreva krajem jula i radja obilno i redovno. Plod je težine oko 50g, narandžasto-crvene boje. Meso je slatko-nakiselog ukusa ali odličnog kvaliteta. Osetljiva je prema virusu šarke.

Cegledi bibor je jako rodna sorta koja stiže u drugoj polovini jula meseca. Plod je veoma krupan (oko 60g) a meso ploda čvrsto, sočno i aromatično.

Majdarska najbolja je sorta koja radja sredinom jula i daje krupan plod težine 50g. Cepača je. Meso je narandžaste boje, dosta čvrsto, sočno i aromatično. Samooplodiva je i dosta otporna na niske temperature.

Kečkemetska ruža sazreva kad i Mađarska, daje narandžasto-crveni plod težine oko 30-35g. Meso je tvrdo i tamno-žute je boje. Otporna na niske temperature. Samooplodiva je.