Ljudi koji konzumiraju jabuke u velikim količinama imaju veliku šansu da izbegnu mnoge bolesti koje nas vrebaju. U prilog tome je i poslovica “Jabuka u kući doktor iz kuće”. Nije slučajno što se baš ona pominje u priči o Adamu i Evi.

Kažu da godišnje treba pojesti 30 do 40 kg jabuka. Brojne vrste omogućavaju da svako izabere onu koja mu se najviše svidja (kozara, budimka, granny smith, ajdared, jonathan, crveni i zlatni delišes, gloster, prima, šifra).

Jabuka je puna vitamina i minerala, a ima malo kalorija, pa je idealna za one koji drže dijetu. Preporučuje se uzimanje pre obroka, jer se tako lakše i brže svari. Na taj način korisni sastojci pre dospeju u krvotok. Ako se konzumira zajedno sa drugom hranom, zadržava se u želucu i po nekoliko sati, a time se gube njena najbolja svojstva. U jabuci se nalaze: vitamin C, kalcijum. kalijum, magnezijum, fosfor, pektin i vlakna koja povoljno deluju na organe za varenje. Zbog toga se ova epska voćka preporučuje svima, a naročito onima koji pate od anemije, zamora, reume, nesanice, gojaznosti, problema sa varenjem, bolesti žuča i bolesti debelog creva (pražnjenja).