Crni dud narod naziva još i ovim imenima: murgav dud, crna murva, crnica, crnička, šamdud, šandud, šanduda

Opis biljke:

Iz dudinja crnog duda, naročito onog koji ima više kiseo ukus, cedi se sok i od njega kuva sirup i pekmez, i služi kao hrana, poslastica i blag lek protiv zapaljenja grla i usta. Sirup se upotrebljava slično kao sirup od malina. Sveže dudanje su slatko-nakiselog ukusa. Sadrže oko 10% invertnog šećera, oko 2% slobodnih organskih kiselina (limunove i jabučne), vitamina C, sluzi, mnogo pektinskih materija i drugih korisnih sastojaka. Dudinje su zdrava hrana kako za čoveka tako i za domaće životinje.

Stanište:

Raširen je po celoj Evropi, a nalazi se i u svetlim prozračnim šumama.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se koristi list i plod

Lekovito delovanje:

Listom od duda narod tretira šećernu bolest i obolele organe za mokrenje. Zbog velike količine šećera dudinje su izvrsna hrana.I crni i beli dud možete naravno pronaći u rasadniku Marković.