Nežan elegantan sa interesantnim režnjevitim i po obodu narezanim listovima idealan je ukras malih bašta. Zato ljubitelji baštovanstva veoma cene japanski javor. Vodi poreklo iz Japana i sa Korejskog poluostrva. U prirodi dostiže visinu i do 6 metara, dok većina baštenskih i saksijskih sorti dostiže visinu od 0.6-3m.

Izgled

Biljka ima levkast, pečurkast ili oblik kišobrana sa visećim gustim granama ili sa izbočenim delovima. Acer palmathum attropurpurea odlikuje intenzivna crvena boja po obodu elegantno narezanih listova.

Stanište

Voli svetla staništa (zaštićena od direktnog sunca) ili polusenovita. Zahteva plodno, umereno-vlažno, slabo kiselo ili neutralno, dobro propusno zemljište. Ukoliko ga sadimo u bašti mora biti zaštićen od jakog vetra.

Zalivanje

Ukoliko ga gajimo u saksiji ne smemo dozvoliti da se zemlja isuši, takođe treba izbegavati suvišnu vlagu. Posle kiše treba redovno prazniti vodu iz podmetača. Japanski javor treba zalivati i zimi kada su temperature iznad 0.

Presađivanje

Japanski javor gajen u saksiji treba presađivati svake godine.

Prihranjivanje

Nije mu potrebna obilna hrana. Prihranite ga sredinom aprila sporo razlažućim đubrivom.

Orezivanje

Nije potrebno u koliko ga gajimo u bašti. Sredinom aprila možemo ukloniti grane oštećene od mraza.

Saveti

Izbegavati sadnju na toplim i suvim mestima, jer može doci do pojave fleka braon boje kovrdžanja i gubljenja listova. Podsađivanje perena sporijeg rasta štiti plitko korenje od zagrevanja. Zalivanje i kvašenje tokom vrelih dana moze prouzrokovati fleke na listu.

Hortikulturna primena

Kombinuje se sa žbunjem i patuljastim drvenastrim biljkama. Sadi se u vrtu, kamenjarima, alpinumima ili u blizini ribnjaka.

Simbolika

Smatra se drvetom inteligencije.