Thuja orientalis compacta Aurea Nana2018-03-06T13:41:57+01:00

Thuja orientalis compacta aurea nana – Niska kupasta tuja

Thuja orientalis compacta aurea nana
Thuja orientalis compacta aurea nana pripada niskim četinarima, zlatno žute patuljaste forme, veoma gustog sklopa četina koja je rado vidjen gost u mini vrtovima i alpinumima. U zavisnosti od doba godine od intenzivno zlatno žute do jesenje bronzane boje. Sadi se na sunčanim i poluosenčenim mestima sa umerenim zalivanjem. Može da naraste do 1,5 metra visine. Lepo podnosi korekciju orezivanjem najbolje početkom vegetativnog ciklusa posle mrazeva do druge polovine aprila. Niske ,zimske temperature dobro podnosi kao i žarka leta.

Voli rastresita plodna zemljišta koja se dobro dreniraju, ali uspeva i u težim zemljištima. Ukoliko je sadimo na glinastim, teško propustivim zemljištima, potrebno je da u sadnu jamu unesemo veću količinu separiranog peska, najčešće granulacije jedan. Na ovaj način bitno popravljamo fizičke osobine zemljišta u koju sadimo thuju orientalis compactu aureu nanu. Tako stvaramo uslove da se zemljište dobro drenira.

Sadi se pojedinačno ili u kompoziciji sa ostalim sadnim materijalom. Zbog svoje jarko žute zlatne boje daje odličan kontrast i odlično se kombinuje sa šibljem i niskim lišćarima svetlo crvenih nijansi. Obično se sadi u središnji deo aranžmana jer dostiže visinu do metar i po i onda se njena upadljiva boja može videti sa svih strana. Takođe se dobro kombinuje sa svim loptastim i poleglim vrstana četinara, koji oblikom odudaraju od njene stubaste forme. Odlično izgleda na malčiranim površinama, pogotovu ako je malč crvene boje zbog velikog kontrasta. Orezujemo je krajem marta, početkom aprila, umereno po ivici, kako bi zadržala gustu stubastu formu. Umereno zalivanje, poželjno malčiranje.

  • Latinski naziv:  Thuja orientalis compacta aurea nana

  • Domaći Naziv: Zlatna, niska, kupasta tuja

  • Maksimalna Visina (m): 1.5

  • Maksimalna Širina (m): 0.2-0.4

  • Optimalni Svetlosni Uslovi: osunčani tereni

  • Kvalitet Zemljišta:  zemljište srednjeg do dobrog kvaliteta, dobro propusno

  • Zalivanje: srednje do umereno

  • Malčiranje: poželjno

  • Orezivanje: korektivno orezivanje, pomalo po ivici

Uz ovu sadnicu može vam zatrebati i nešto od pratećeg materijala:

Izdvajamo iz “Rasadnika saveta”:

Go to Top