Par reči o Perenama

Perene kao što su plavi jastučac Aubrieta, primorska lobularija Alyssum ili tepih floks Phlox paniculata, šire se uz zidove duž ivica leja ili u alpinumima i vremenom postaju gust tepih. Da bi zadržale kompaktan žbunast rast,potrebno je prolećne cvetnice posle cvetanja orezati na pola visine.

Obzirom da je razmnožavanje uglavnom vegetativno, često se na odsečenim izdancima koje leže na zemlji obrazuje koren. Ove mladice možemo odmah rasaditi. Prvih nedelja nakon presadjivanja mladice vole vlažno senovito stanište. Perene se osećaju dobro na osunčanim površinama, alpinumima i sl.

Akcija čišćenja u leji sa prenama

Sasušene stabljike perena moraju da se odseku na nekoliko centimetara iznad površine zemlje kako bi prolećni izdanci krenuli da bujaju nesmetanom žestinom. Na ovaj način se izbegava nehotično sečenje mladica koje kreću od marta meseca.

Rasadnik Marković nudi veliki asortiman trajnica bilo cvetnih ili lisno dekorativnih koje su sastavni deo svake bašte..

Deobom do podmlađivanja

Posle cvetanja najbolje je vreme da se izdele preveliki bokori perena. Pri tom sve delove nadzemne biljke treba odseći do zemlje. Izvadite ašovom podzemno stablo i koren i njega takođe skratite.

Jedan deo korena se može odvojiti rukom,dok je za gusto korenje potreban ašov. Posle sadnje dobro zalijte. Na ovaj način podmlađujete perene i omogućujete njihovo bolje cvetanje naredne sezone.