Sadnice šljive

Šljiva raste kao srednje drvo, razilčite bujnosti rasta. Pripada porodici plavo-ljubičastog voća i povrća. Nekim sortama su potrebni oprašivači, a neke se oprašuju same. Cvetaju u aprilu, pre listanja, a u zavisnosti od sorte, plodovi sazrevaju od avgusta do oktobra meseca. Zahtevaju umereno obrezivanje. Preporučljive su u svakodnevnoj ishrani zbog toga što su bogate vitaminima A i C. Šljiva podnosi velike minuse, ali kvalitet njenog ploda zavisi od prosečne temperature u letnjim mesecima. Ona najviše voli duboka, propusna, lagana humusna zemljišta, kao i ona bogata fosforom i kalijumom. Jedan od dokaza da naša zemlja ima voće koje leči je osobito ova voćka. Dobra je za zdravlje creva, varenje i metabolizam,a i pominje se i kao važan faktor u prevenciji bolesti, a naročito u snižavanju povišenog holesterola. Stručnjaci kažu da jedinjenja šljive pomažu u sprečavanju nesanice i poremećaja raspoloženja.

Šljiva se sadi ako je zemljište pripremljeno u jesen ili rano proleće.Orezuje se pre kretanja vegetativnog ciklusa u rano proleće i letnjom rezidbom .

Zimska rezidba je obimnija tada se formira i definiše oblik kompletnog stabla, do se u vreme letnjeg orezivanja uklanjaju nepotrebni mladari(raščišćava se krošnja kako bi unutrašnji deo bio osvetljen) skidaju se vodopije koje mogu iznići sa stabla ili samog korena.

Posle dve do tri godine međuredni prostor se zatravljuje kako bi se sprečilo sušenje vlage i onemogućilo nagomilavanje korova koji bi šljivu dodatno ugrožavao.

Kako bi sprečili velika isušenja u letnjim periodima potrebno je travu kositi na dve nedelje.

Šljiva donosi prelepe plodove koji se koriste u svežem stanju ili za preradu.

Rane sorte šljive se upotrebljavaju u ishrani a kasnije(imaju mnogo više voćnog šećera zbog velikog broja sunčanih dana) u preradu.

Za korišćenje u svežem stanju bere se ručno sa peteljkom malo ranije nego što sazri,pa sazreva u gajbama.(Na ovaj način se duže čuva)

Berba  šlive za preradu vrši se mehanizacijom kada su plodovi već gotovo zreli.

Najpoznatiji srpski brend je rakija Šlivovica prepečenica koja je poznata na svim meridijanima sveta.

Čačanska Lepotica

Čačanska Lepotica

Pogledaj
Čačanska Najbolja

Čačanska Najbolja

Pogledaj
Čačanska Rana

Čačanska Rana

Pogledaj
Čačanska Rodna

Čačanska Rodna

Pogledaj
Kalifornijska plava

Kalifornijska plava

Pogledaj
Stenlej

Stenlej

Pogledaj
Rut Geršteter

Rut Geršteter

Pogledaj
Ruska bela

Ruska bela

Pogledaj