Sadnice kruške

Kruške pripadaju porodici ruža, i srodne su sa jabukama i dunjama. Razlikujemo ih poveličini, obliku, boji, ukusu i dužini skladištenja. Plod ima veće okruglo dno koje se sužava na vrhu peteljke. Boja kore zavisi od sorte a može da bude:žute, zelene, smeđe,crvene boje ili kombinacije navedenih. Meso kruški je slatko bogato sokom dok je tekstura mekana i lagano zrnasta. Sezona zrenja krušaka je od avgusta do oktobra.

Kruške imaju povoljne nutritivne vrednosti po čovekov organizam.

Kruška jako dobro utiče na organe probavnog trakta zbog velike količine dijetetskih vlakana u njoj.

Ima veliki sadržaj antioksidanata koji na nivou ćelije organizma štite od slobodnih radikala koji su deo svakog metaboličkog procesa i veoma su štetni, jača imunološki sistem.

Kod male dece prvo se u ishranu u vodi kruška, obzirom da je hipoalergena hrana.

Viatamini u krušci usporavaju propadanje vida tokom procesa starenja. Kruška sprečava osteooporozu.

Kruška rano cveta pa je mogućnost da je kasni mraz ugrozi velika. U cvetanju mali mrazevi mogu potpuno da unište rod.Čak i posle precvetavanja mraz može da ostavi traga na količini roda.Kruška ima dubok koren a samim tim i skromnije potrebe za vodom.Idealna zemljišta su neutralna. Mineralno đubrivo se prvo razbaca po zemljištu a zatim se ono duboko izore.

Pre sadnje zemljište se obradi tanjiračom, izravna i spremaju se redovi gde će se kruška saditi. Kruške su veoma oserljive na manipulaciju i skladištenje pa dobro treba razmisliti koju vrstu izabrati za sadnju. Rane sorte su nestabilnije, dok kasnijim treba veliki broj sunčanih dana da bi lepo zrile,mada se one bolje čuvaju.

Kruška se sadi u sadne jame koje treba da budu 40x40x40 centimetara. Naravno tolika sadna jama se kopa da bi se zemljište dodatno rastreslo, jer se kruška sadi kao što je bila u rasadniku.

Sadi se tako da kalem ostane uznad površine zemlje. Na žile se prvo stavlja kvalitetna(vršna ) zemlja iz iskopa na koju se dodaje do trideset kg pregorelog stajnjaka, zatim se potpuno zatrpa i nagazi.

Zalivne činije su obavezne i mlada sadnica se kontinuirano zaliva cele prve godinedok ne pusti koren u niže slojeve zemlje.

Viljamovka

Viljamovka

Pogledaj
Takuša

Takuša

Pogledaj
Santa Maria

Santa Maria

Pogledaj
Lubeničarka

Lubeničarka

Pogledaj
Karamanka

Karamanka

Pogledaj
Kaluđerka

Kaluđerka

Pogledaj
Junska Lepotica

Junska Lepotica

Pogledaj
Ječmenka

Ječmenka

Pogledaj
Crvena Viljamovka

Crvena Viljamovka

Pogledaj
Butira

Butira

Pogledaj
Fetel