Sadnice kajsije

Kajsija potiče iz srednje Azije i severoistočne Kine. Raste kao nisko drvo do oko osam metara visine.Kora je tamno sive boje, može da ispuca uzdužno. Oblik krošnje je najčešće trouglast.

Plod je žute do narandžaste boje sa često crvenim šarama.(tamo gde je plod bio izložen suncu)

Kajsija traži suvlje zemljište, njen relativno dubok koren može da omogući dovoljne količine vode u vegetaciji. Zemljište mora da bude plodno i rastresito. Rano kreće u proleće pa je osetljiva na kasne mrazeve. Stabla kajsije rađaju već posle treće godine na zemljištu koje mora da bude brižljivo izabrano. Hemijska zaštita nije velika, jer je uglavnom otporna na mnoge biljne bolesti.

Plodovi rano sazrevaju već od juna meseca, pa se pravilnim odabirom vrsta može postići dobra cena na tržištu. Sveži plodovi kajsije se koriste kao stono voće, a zreli za dalju obradu u prehranbenoj industriji.( sokovi, džemovi, rakije)

Usled ranog kretanja sokova voćki koje prezimljavaju, a pod naletima mraza zasadi kajsije mogu ozbiljno da stradaju. Jako rano cveta jer joj ne treba visoka temperatura, pa je onda izložena niskim temperaturama koje mogu da se pojave početkom proleća.

Kajsija je veoma otporna na sušne vremenske periode, takođe zemljišta u kojima imamo višak vode nepovoljno utiču na kajsiju.

Posle cvetanja u junu i julu ima najveće potrebe za vodom.

Kada zasnivamo zasad kajsije, potrebno je sve prethodne kulture skloniti, zemljište pripremiti najmanje dve godine pre podizanja zasada. Kajsija voli odmorno zemljište. Neposredno pred sadnju najbolje sjeseni zemljište se duboko preore kako bi se pripremilo za prolećnu sadnju, do koje zemlja izmrzava i prirodno se usitnjava. Slična je priča ako je jesenja sadnja samo se tad pristupa oranju s proleća posle zime, a letnja žega treba da pomogne pri usitnjavanju zemljišta.

Najbolja sadnja jesenja je dok su dani još topli a u zemljištu ima vlage, kako bi se omogućilo bolje ukorenjivanje sadnica kajsije. U sadnu jamu na koren stavljamo prvo površinsku zemlju, zatim do voljne količine stajskog đubriva, čemu dodajemo i manje količine mineralnog đubriva u sloju iznad korena. Sve se ovo prekrije zaostalom zemljom i dobro utaba.

Obavezno se sadnice sade tako da kalem viri iznad površine zemlje. Prve godine su obavezne zalivne činije koje moraju da omoguće dovoljni prihvat vode posle cvetanja u periodu (jun-avgust)

Krupna rana

Krupna rana

Pogledaj
Roksana

Roksana

Pogledaj
Kečkemetska Ruža

Kečkemetska Ruža

Pogledaj
Mađarska najbolja

Mađarska najbolja

Pogledaj
Novosadska Rodna

Novosadska Rodna

Pogledaj