Ogroman izbor voćnih sadnica!

Badem 2018-03-06T12:56:14+00:00

Sadnice badema

Badem je listopadno drvo srednjeg rasta iz porodice ruža. Može da naraste do osam metara visine golo stablo, sive kore. Badem je otporan na mraz. Robustna jezgro, okruženo je suvim nejestivim mesom ploda zelene boje i oporog ukusa. Koštica badema slišna je koštici breskve.

Badem raste kao drvo, razvijenih grana, zelenih listova i cveta roze boje. Posle cvetanja razvija se plod koji se krije u ljusci. Treba razbiti ljusku da bi se došlo do ploda. Plod je smeđe boje veoma je ukusan i zdrav.

Badem je kvalitetno i zdravo voće, koje je bogato vitaminom E, mineralima, magnezijumom i bakrom. Koristi se u ishrani ali i u kozmetici jer su odavno poznate isceliteljske moći bademovog ulja. Predstavlja veoma cenjeno, vrlo kalorično hranljivo voće.

Zahteva mnogo svetlosti i toplote tako da su njegove najveće plantaže u oblasti sredozemlja. Redovno navodnjavanje podiže prinose badema na godišnjem nivou do četrdeset procenata.

Bademu odgovara duboko drenirano peskovito ilovasta tlo. Zemlja mora biti dovoljno rastrestresita jer badem ima dubok koren koji prodire do četiri metra dubine. Uzgaja se na različitim nadmorskim visinama od šest stotina metara do hilljadu metara nadmorske visine.

Pre sadnje zemljište treba pripremiti dubokim oranjem kao i za sve ostale kulture. Najbolje je to uraditi pred zimu i ostaviti da izmrzne kako bi se prirodno usitnilo.

Sadnja se obavlja isključivo zdravim sadnicama, zbog veličine krošnje idealno je da to bude na rastojanju šest puta četiri metra to znači da nam za hektar površine treba četiri stotine šesnaest sadnica badema.

Đubrenje i održavanje zemljišta su slični kao kod bresve nektarine, jer su im podloge iste ili vrlo slične.

Kada badem sazri pokožica kore ploda puca i plodovi ispadaju napolje. Plodovi ne sazrevaju ravnomerno. Prvo sazrevaju oni na obodima grana do kojih je sunce najviše dopiralo.

Tek onda sazrevaju u centralnom delu krošnje. Berba se u malim zasadima obavlja ručno, dok na velikim plantažama mašinski. Pre skladištenja bademi se očiste i osuše pa se tek onda sklanjaju na suvo i tamno mesto.

Teksas

Teksas

Pogledaj
Markoni

Markoni

Pogledaj
Domaći mekušac

Domaći mekušac

Pogledaj