Najbolje vreme za sadnju

Lišćare sadimo tek kada im otpadne list i sezona traje dok nas mrazevi i kiše ne onemoguće. Mora se voditi račun o medjusobnom rastojanju biljaka a istovremeno i kakva će biti u odnosu na kuću i susednu baštu kako bi naš zasad dugoročno mamio uzdahe.

Stoga se pre kupovine treba detaljno raspitati o konačnim gabaritima biljaka svake po naosob pre konačne odluke.

Pored visine i oblika krošnje oblika lista posebna pažnja se pridaje i koloritu pa se tako žbunaste crvenolisne forme postavljaju na udarna mesta u polusenku ili sunčanu stranu.

Da bi sadnja bila uspešna prvi uslov je da napravimo pravi odabir biljne vrste za naš vrt.Sledeće na šta moramo obratiti posebnu pažnju jeste zemljište u koje trba da posadimo biljku.Ako je zemljište zaraženo šutom (ostacima građevinskog materijala) takvu zemlju iz sadne jame u koju treba da posadimo biljku moramo fizički odstraniti i zameniti novim humusnim slojem ili baštenskom zemljom uz dodatak organskog đubriva i malo peska.Odmah po sadnji oko same biljke napravimo udubljenje od zemlje u formi levka (činije) za prihvat vode kako bi ista bila prosleđena u zonu korenovog sistema.Po obavljenom zalivanju za veće biljke neophodno je i ankerisanje (učvršćivanje) uz pomoć ankera (obično su to drveni stubovi) koji stoje neki određeni vremenski period uz biljku i daju joj potporu tj. Čvrstinu sve dok se biljka ne ukoreni i stabilizuje.

U završnoj fazi oko same biljke bilo bi poželjno površinu prekriti malčom od kore drveta zbog boljeg čuvanja vlage i smanjenja rasta korova.

Jesenja sadnja

Jesenja sadnja = bogato cvetanje!

Više puta smo već govorili da jesenja sadnja omogućava adaptaciju biljaka na nove uslove sve  do prvog mraza. Jer dokle god je zemlja topla koren  je aktivan.Preko zime biljke se nalaze u stadijumu hibernacije-mirovanja sve do početka proleća.

U proleće kada krene vegetacija pupoljci koji se prvi uočavaju na golim granama znak su da vegetacija i toplije vreme čine svoje gde ubrzano primećujemo razvoj listova i cvetova.Perene-cvetnice će startovati sa puno cvetova, četinari i lišćari krenuće ssa puno snage u nov vegetacioni period.

Koje drvo zasaditi?

Zasaditi drvo je odluka čiji će se rezultati videti tek kroz nekoliko decenija…

Drveće daje pečat bašti i odredjuje njenu strukturu-i to na duge staze. Dok se ukrasna vrednost  još uvek manje ceni nego prirast drveta,koje posle kratkog vremena dobije impozantne dimenzije prerastavši ostale biljke i postaje višak. Zbog toga je veoma važno znati prilikom odabira sadnice koliko će drvo biti visoko, kako mu se razvija krošnja, kakva je njegova uloga u simbiozi sa ostalim biljkama.

Ovakve informacije su uobičajene u Rasadniku Marković gde je sve podredjeno potrebama i željama klijenta. Uloga drveta može biti raznolika od zatvaranja neželjenog pogleda do pravljenja senke. Zahvaljujući velikoj raznovrsnosti za svaku svrhu postoji odgovarajuće drvo. Fantastičan cvetni ukras poseduju Prunus serrulata-ukrasna trešnja kao i Prunus pissardi attropurpurea.Ovakve kao i njima slične vrste treba da budu na markantnim mestima,kako bi došle do punog izražaja.

Stabla

Poseban kvalitet svakoj bašti daju visoka stabla sa svojim senkama. Mala nežna stabla su idealna za ograničene prostore, a u većim baštama ona će ako su znalački postavljena isticati lepotu velikog odraslog drveća.

Pri sadnji se mora računati na krajnji gabarit krošnje, kako se ne bi desilo da posle odredjenog broja godina moramo da pristupimo proređivanju i seči. Ukoliko zaklanjaju pogled ili umanjuju svetlost stabla se moraju na odgovarajući način potkresati. Isto se odnosi i na drveće koje je u blizini kuće i čije lišće često zapušava oluke i odvodne cevi.

Prilikom sadnje drveća a posebno onog brzog rasta treba voditi računa da se dovoljno odmaknu od zgrade jer njihovo korenje može oštetiti temelje, cevi i sl.