Pratite nas!

FacebookTwitterRSS Feed

Aktuelno

Vi ste ovde - Delatnost - Staze
Staze PDF Štampa El. pošta

Staze predstavljaju osnovni i za korisnike jedan od bitnijih elemenata upotrebljivosti zelenih površina, može se reći da su skelet zelene površine ma kako ona bila mala i diskretna.

Funkcija svih staza jesu da omoguće i osiguraju normalno kretanje po površini, ne samo sa gledišta pouzdane podloge nego i sa gledišta zaštite biljnog sveta na zelenoj površini. Dobro smišljena i komforno urađena staza ili sistem staza uspešno smanjuju oštećivanja biljnog materijala, obeshrabruju skretanja i kidanje cveća ili čitavih grana žbunova i drveća, “olakšava“stalni pritisak posetilaca na travne površine i, najzad, čini park vizuelno dopadljivijim, lepšim. Same staze deluju, ne retko, veoma dekorativno i uspešno mogu da obavljaju određenu kompozicionu funkciju na tlu zelene površine.

U rasadniku Marković veliku pažnju pridajemo kako projektovanju tako i izvođenju radova. Prema stilu budućeg vrta i okruženju tj. postojećim objektima pažljivo biramo vrste materijala(ploče, cigle, crepove, prirodni kamen(pritesan, sečen), behaton elemente...), boje, veličine(dimenzije)...

U osnovi mi delimo staze na dve osnovne vrste i to u odnosu od izbora materijala na:prirodne i veštačke. Prirodne staze karakteriše jednostavan, lep i nadasve prirodan izgled. To su obično staze koje su izgrađene npr. od: kore dveta, krupnog ili sitnijeg separiranog šljunka(obluci), raznog granulata rizle u raznim bojama, drvenih obrađenih železničkih pragova sastavljenih jedan do drugoga ili sa malim međusobnim razmakom u kombinaciji sa nekim od gore pomenutih prirodnih materijala... Njihova postavka je veoma jednostavna, brza i komforna za krajnjeg korisnika.

Veštačke staze karakteriše savremen, inspirativan i moderan izgled. To su staze koje su izgrađene delom od veštačkih a delom od prirodnih materijala npr. biber crep, cigla u raznim bojama, ploče raznih veličina i boja, behaton elementi raznih veličina i boja, prirodni i veštački kamen raznih veličina i boja...Njihova postavka je malo zahtevnija, ozbiljnija i složenija i izuzetno komforna za krajnjeg korisnika.

Staze za zelene površine koje mi izvodimo imaju tri osnovna sastavna dela(elementa):posteljicu(osnovu), zastor(gornji sloj), ivičnjake(graničnike).

Za prirodne staze kao posteljica može biti i dobro nabijena zemlja koju treba skinuti za debljinu staze a na dnu postaviti PVC foliju ili geotekstil da ne dolazi do izbijanja korova na površinu i prorastanja kroz odabranu podlogu gde ivičnjaci nisu potrebni.

Za veštačke staze za posteljicu treba izvršiti u zavisnosti od izbora materijala prethodnu stabilizaciju terena i to:prvo-ručnim nabijačima ili valjcima samu podlogu posle iskopa obeležene staze na terenu u debljini od 10-20 cm. Tu površinu ispuniti šljunkom u debljini oko 10 cm a preostalih 5-10cm peskom uz obavezno nabijanje u slojevima. Na tako pripremljenu podlogu poređati izabrani materijal a razmak između ploča(fuge) zasuti peskom ili zemljom. U iste je po želji moguće posejati seme trave koje će se kositi istovremeno sa travnjakom pod uslovom da staza bude u nivou sa njim. Ovakve staze je moguće postaviti i na trajno čvrstoj podlozi-betonu ili lepku a fuge uraditi od betona ili fugomala u raznim bojama i to naravno sve u skladu sa okolinom, arhitekturom, postojećim stanjem objekata i vegetacije. Za ovakav tip staza postavka ivičnjaka je obavezna.

Još jedan element koji bi dao pečat na bilo koje od gore pomenutih staza jeste njihovo osvetljenje-rasveta. Ona bi trebala da bude diskretna ali i dovoljno efektna da kako u večernjim satima tako i noću otkrije svu onu draž i lepotu koju sa sobom nosi ovaj element u pejzažnoj arhitekturi. Između ostalog rasveta je jako bitna kako bi i noću omogućila komunikaciju korisnika kroz zelenu površinu od jednog do drugog mesta.

Jednom urađenu stazu teško je uraditi iznova bez posledica na okolinu s toga trebadobro razmisliti pre početka izvođenja radova. Na kosom terenu ponekad je potrebno napraviti i potporne zidove koji su često u funkciji ukrasa prostora. Sam materijal kojim su zidići obloženi diktiraće nam i odabir materijala za staze i prisutne puteve. Uz dobar odabir zelenila uz samu stazu, možemo stvoriti jedan zaista ugodan ambijent u vrtu ma koliko on bio veliki ili mali.

Svi naši klijenti mogu dobiti prave i potpune informacije o svim vrstama materijala za izradu staza kao i za njihovo izvođenje u svako doba putem „on-line“rasadnik saveta ili lično u rasadniku.

Očekujemo vas!